Следвайте Гласове в България и Сърбия могат като приятели да правят

...
Следвайте Гласове в България и Сърбия могат като приятели да правят
Коментари Харесай

Вучич: България е добър и сигурен приятел. Радев: Газовата връзка дава нови възможности на региона

Следвайте " Гласове " в 
България и Сърбия могат като другари да вършат " значими и огромни " неща като интерконектора сред газовите им системи. Това съобщи сръбският президент Александър Вучич на церемонията, с която стартира построяването на газовата връзка сред двете страни и в която взе участие и българският му сътрудник Румен Радев.

" Този план е образец по какъв начин устойчивото ни съдействие с Европейската комисия води до взаимно изгоди освен за нашите страни. Той дава нови благоприятни условия на района посредством действителна диверсификация и сигурност на доставките. Той е образец за сполучливото използване на европейската тактика за налична сила ", уточни Радев.
Успехът на Сърбия в поддържането и построяването на нови връзки със прилежащите страни посредством този интерконектор към този момент е триумф и за България, тъй като добиваме опция за уголемен достъп до европейските пазари, сподели президентът. 
" Както сполучливата политика на България за повече съгласуваност в района, по този начин и въвеждането в употреба на интерконектора с Гърция, съглашението с Турция от предишния месец за достъп до техните терминали за полутечен газ, към този момент е триумф и за Сърбия, тъй като ще получи до достъп до нови източници на газ посредством Южния газов кулоар и терминалите за полутечен газ в Егейско море. Това е образец до какво води разширеното съдействие – повече достъп, повече газ и за промишлеността, и за семействата, спад на цените, по-чиста околна среда, понижени въглеродни излъчвания и устойчива стопанска система ", уточни още българският държавен глава.

Церемонията се състоя четири месеца след откриването на откриването на друга връзка - с Гърция - и съвсем месец откакто бе обявено, че " Булгаргаз " ще има достъп до газопреносната мрежа на Турция.
На нея София, Белград, " Булгартрансгаз " и изпълнителят " Главболгарстрой " потвърдиха уговорката за довеждане докрай на плана до октомври 2023 година Според изпълнителния шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов това е и срокът, в който интерконекторът може да бъде пуснат в употреба. Според него с планове като разширението на хранилището в Чирен и присъединяване в терминала за полутечен природен газ в Гърция България ще остане " стратигечиски сътрудник на Балканите ".
Европейската комисия оказва финансова поддръжка на плана. Инструментът Connecting Europe, който работи за свързаността на енергийните системи в Европейския съюз, е отпуснал 27 млн. евро на " Булгартрансгаз ", а общо за планове от общ интерес са заделени 218 млн. евро.
Вучич, който приказва след европейски представител и чу тези суми, изрази изненадата си от тях. " Нашата част е 108 км, българската - 62... за пръв път получаваме повече финансиране ", означи. По думите му 49 млн. са заделени за Сърбия от инструмента, 25 млн. - от Европейската капиталова банка.
Сръбският президент в същото време се върна към нормалните си рецензии за размера на европейското финансиране, което страната му - претендент за участие в Европейски Съюз - е получила досега. " Ние за енергийна инфраструктура в никакъв случай не можем да получим 218 млн. "
" Всичко разбирам, всички всичко разбираме, няма потребност от преводач сред български и сръбски ", сподели Вучич под овации. Каза и че Сърбия може да разчита на България като " добър и сигурен " другар освен в положителни, а и в тежки времена.
Президентът Румен Радев назова плана залог за бъдещето, " само че освен с цел да развиваме двустранните си връзки, а и за общото европейско бъдеще ". " Този план е образец по какъв начин устойчивото ни съдействие с Европейската комисия води до взаимни изгоди освен за нашите страни. Той дава нови благоприятни условия на района посредством действителна диверсификация и сигурност на доставките ", сподели още Радев. 
Освен това Сърбия ще получи достъп до нови източници посредством Южния газов кулоар и терминалите за полутечен газ в Егейско море, означи той. Освен физическа връзка, новият обект ще даде опция за взаимно преговаряне за по-добра цена на доставки.
Президентът напомни, че България е третият по величина чист притежател на електрическа сила в Европа и продължаваме да даваме надеждност за енергийните системи за нашите съседи, в това число Сърбия. 
" България беше основател на предложенията към Европейската комисия за оказване на помощ за стабилизиране на енергийните системи от Западните Балкани. Благодарение на нашата самодейност, в взаимност на нашите съседи, тя към този момент е реалност в енергийния пакет на тези страни ", уточни Румен Радев. 
" Това не е просто физическа връзка, ние имаме опция от тук нататък да работим по този начин, че да окрупняваме количествата от газ, от които имаме потребност, дружно да преговаряме със страни снабдители и да реализираме по-добра цена и по-добри условия ", сподели президентът. 
По думите му газовите връзки в нашия район не са просто инфраструктурни планове – те отварят благоприятни условия, те са знак и
залог на капацитета на нашия район за бъдещо развиване. " Това значи сигурност, съдействие, диверсификация, това е пътят и ключът към мирна, демократична и просперираща среда в нашия район ", означи президентът Румен Радев. 
Сърбия и сега получава газ през България, само че единствено съветски, по балканското отклонение на " Турски поток ".
Съгласно съглашението сред " Булгаргаз " и турската " Боташ " количества газ от турската мрежа (откъдето би могла да получава и Сърбия) е евентуално да стартират да идват през 2024 година, а съглашението ще работи до 2036 година " Булгаргаз " и " Боташ " може взаимно да договарят за покупки на полутечен газ от Съединени американски щати и Норвегия, който да се разтоварва на турските терминали и по мрежата на турската компания да доближава България.

Източници: dnevnik.bg, epicenter.bg
 
 
 
01 Фев 20237801 Фев 202340401 Фев 202334301 Фев 20237601 Фев 202368201 Фев 20231792КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани22 Яну 2023328211 Яну 2023199528 Яну 2023237726 Яну 2023464
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР